tirsdag 16. februar 2010

Avisartiklar, Veke7

Oppgåve:
Finn ett til to eksempler på :
• Nyhetsartikkel
◦ Kommenter: Hva er det som gjør dette til en nyhetsartikkel?
(skrivemodell, nyhetskriterier, objektivitet)
• Feature
◦ Kommenter: Hva er det som gjør dette til en feature-artikkel?
(skrivemodell, kjennetegn til feature, objektivitet)
Ta utgangspunkt i relevant fagstoff, og skriv et innlegg i din studieblogg der du lenker til
artiklene og kommenterer.

Feature:
Eg stoppa opp ved ein artikkel i Bergens Tidende. Den heiter "På loffen i Kambodsja." Dette ser eg på som ein feature-artikkel. Eg finn innslag av både feature-reportasje og temaartikkel i denne artikkelen. Journalisten er inne i historia og hendinga heile tida. Det er ein "soft" artikkel som både gir oss kunnskap om Kambodsja, og om opplevingane og nærleiken til denne familien. Skrivestilen er forteljande i presens. Artikkelen har underoverskrifter, og der er fine bilete med bilettekst. Vi får høyre ei historie, og her er karakteristiske skildringar av menneske og miljø. Spenninga er delt utover i artikkelen, og eg får lyst til å lese alt.

Eg hadde også leita opp ein feature-artikkel i Dagbladet. "Du tuller med meg nå?"
og ein i Aftenposten: "En match laget i kino-himmelen."

Nyheitsartikkel:
Det ser ut som at dei fleste artiklane på nettet er nyheitsartiklar. Her er ein artikkel frå Aftenposten: "Friskmelder Oslo-vannet". Veldig ofte får vi inntrykk av at det må vere noko forferdeleg for at det skal vere ei nyheit. Men det går godt an at positive ting kan bli skrive som ein nyheitsartikkel. I dette tilfellet har artikkelen stor aktualitet. Vatnet har vore dårleg, men akkurat no er det friskmeldt. Artikkelen har dermed også stor aktualitetsverdi. Saka har også nærleik til mange folk. Konsonansen er også oppfylt sidan situasjonen no er under kontroll og har vorte slik folk meiner det skal vere.
Artikkelen er skriven etter omvendt pyramide-prinsippet. Der er ei slagkraftig overskrift, og dei viktigaste opplysingane kjem først i artikkelen, og er kort og konsist formulerte. Saka er objektivt skrive, og vi får ikkje inntrykk av nærleiken til journalisten. Skrivemodellen er at fagfolk fortel om kva som har skjedd, og korleis stoda er.

En annan nyheitsartikkel (negativ), kan til dømes vere: "Krever svar etter Dubai-likvidering".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar